Tävlingsansökan öppen för Nordens bästa gröna innovation


Jan 31, 2023


Den tyska kemikoncernen BASF utlyser för första gången i regionen en tävling för att hitta den bästa gröna innovationen i Sverige och i Norden. Ansökningsperioden för BASF Innovation Hub Nordic 2023 öppnade den 9 januari och stänger den 10 mars.

 

Vill främja EU:s Gröna Giv


BASF, världens största kemikalieföretag, är ledande företag i Europa inom forskning och utveckling. Genom arbete med klimatvänliga teknologier har företaget som mål att bli koldioxidneutrala till år 2050. Tävlingen utgör ytterligare satsning för att främja den gröna omställningen och ett grundläggande krav är därför att bidrag till tävlingen ska bidra till en mer hållbar framtid.

”Vi fokuserar på lösningar som direkt eller indirekt stöder EU:s Gröna Giv, och som med hjälp av cirkularitet och CO2-reduktion inom lantbruksteknologi och biotech adresserar den gröna omställningen”-Mark Meier, VD vid BASF Nordic/Baltic.

 

Det här erhåller vinnaren


Efter ett urval på nationell nivå kommer den svenska vinnaren att ställas mot de vinnarna som tagits fram i de andra nordiska länderna. Innovation Hub-finalen, där den slutgiltiga nordiska vinnaren plockas fram, kommer att ske mellan den 20 och 21 april i år. Vinnaren i Norden kommer sedan att erhålla ett stöd på 5000 euro samt tre fria konsultdagar genom den globala konsultbyrån KEARNEY, vilka verkar som samarbetspartners till BASF i projektet.

 

Tidigare vinnare i Europa


Innovation Hub, vilket är ett europeiskt projekt, genomfördes för första gången 2021/2022. Några tidigare uppmärksammade vinnare är Revo Foods från Österrike som tillverkar växtbaserad fisk- och skaldjursmat och Ekolive från Slovakien som tagit fram en innovativ återvinningsprocess för industriellt avfall. Ekolive är bland annat ledade i Europa när det kommer till nedbrytning av avfall, mineraler och jord med hjälp av olika bakterier.

 

VD:n Mark Meier menar att Nordens bakgrund och förutsättningar gör tävlingen i regionen särskilt intressant.

 

”Målet är att hitta en eller flera av morgondagens hållbara tekniska innovationer som på sikt kan bidra till att lösa klimatutmaningen. I det sammanhanget är de nordiska länderna särskilt intressanta eftersom utbildningssystemet och näringslivet har starka traditioner inom innovation, och klimatambitionerna är höga.”-Mark Meier.

 

Källa: BASF nyheter