Rekordintresse inför utnämningen av Årets pantbutik 2022


Nov 29, 2022


Pantamera har nu utnämnt vinnarna i fem olika kategorier i tävlingen Årets pantbutik. Tävlingen som gick av stapeln första gången 2019 noterade rekordstort intresse i år. Från förra årets tävling har de inskickade motiveringarna från kunder ökat från 850 till 2000 och de nominerade butikerna har ökat från 150 till 204.

 

Pantsystemet i Sverige är ett av de äldsta i Europa då det lanserades redan 1984. Då, för 38 år sedan, återvanns 63 procent av alla burkar, en siffra som enligt senaste mätningen (2021) stigit till 90 procent. När det gäller PET-flaskor ligger återvinningsgraden på 82 procent, fortfarande åtta procentenheter under Sveriges materialåtervinningsmål.

 

Tävlingen som anordnas av Pantamera kan förhoppningsvis bidra till ett större intresse både för att panta och för att skapa en bättre pantupplevelse från butikens sida. Syftet med tävlingen från Pantameras sida är att belöna de butiker som har gjort en extra insats för att engagera sina kunder till att panta.

 

Årets kategorier är framtagna med inspiration från innehållet i de motiveringar som kunderna har skickat in och reflekterar enligt Lil Berger, marknadsförare på Pantamera, en mängd olika initiativ som butiker har tagit för att lyfta pantupplevelsen.

 

”Det är så fantastiskt roligt att ta del av alla motiveringar. Det finns enormt mycket kreativitet och engagemang runt pant i Sveriges butiker. Vissa satsar på toppmoderna maskiner, andra har en service utöver det vanliga. Några har satsat på extra trevlig inredning, eller möjlighet att panta dygnet runt. Det är bara fantasin som sätter gränser.”­ – Lil Berger.

 

Årets kategorier och vinnare i respektive kategori är:

 

Årets Fullkomligaste – Ica Supermarket i Hjärnarp

Årets Flinkaste – Hemköp Ellös på Orust

Årets Hyggligaste – Nelins Livsmedelsbutik i Uppsala

Årets Värdefullaste – Handlar’n i Nyåker

Årets Modigaste – Ica Supermarket i Mathyttan

 

Butikerna har vardera belönats med en prissumma på 20 000 kronor att ge till valfri välgörenhetsorganisation. De utvalda välgörenhetsorganisationerna för 2022 blev således; Barncancerfonden, Min Stora Dag, Rädda Barnen i Ukraina, Sjöräddningssällskapet Käringön och Städa Sverige.

 

Källa: Pantamera pressmeddelande, Pantamera & Rapport: Sveriges återvinning av förpackningar