Rekordintresse för Fritidsbankens utlåningssystem


Feb 1, 2024


Att köpa ny utrustning inför skidsemestern eller skridskoturen är både dyrt och resursineffektivt. Genom att låna ut begagnad sportutrustning kostnadsfritt ger Fritidsbanken fler människor möjlighet till en aktiv fritid, samtidigt som de gör en insats för klimatet.

 

Finns över hela landet

 

Fritidsbanken grundades 2013 av diakonen Carina Haak i Forshaga kommun i Värmland. Sedan dess har verksamheten vuxit avsevärt, idag finns det 130 Fritidsbanker i 121 av landets kommuner.

 

Verksamheten ägs av en ideell förening och drivs i huvudsak i kommunal regi, eller av ideella organisationer med kommunalt stöd. I stort sett all utrustning som Fritidsbanken lånar ut är begagnad och har donerats, till exempel av familjer med barn som vuxit ur sin gamla utrustning.  

 

Rekordintresse under 2023

 

Under 2023 lånades hela 1,4 miljoner artiklar ut, en ökning med en halv miljon artiklar jämfört med året innan. Totalt har Fritidsbanken tillgång till 500 000 artiklar som lånas ut både i Fritidsbankens egna lokaler men även på andra platser såsom i skolor och på olika event.

 

I utlåningstoppen ligger skridskor, pjäxor, skidor och stavar, men inom sortimentet finns all typ av utrustning, däribland inlines, tält, flytvästar, fotbollsskor, fiskespön och stormkök. 

 

Fritidsbanken reparerar och underhåller

 

Användare av Fritidsbanken lånar utrustning helt kostnadsfritt, föreningen tar inte heller ut deposition, försenings- eller ersättningsavgift. Om något slits, skadas eller går sönder ansvarar Fritidsbanken för att laga och underhålla utrustningen, exempelvis genom att byta skosnören, smörja kullager och slipa skridskor och skidkanter. Utrustningen fortsätter att lånas ut och användas till dess att den inte längre kan lagas.

 

Erhållna utmärkelser

 

Fritidsbankens verksamhet har uppmärksammats och nyligen belönats med flera priser, bland annat Bixias utmärkelse Årets Klimathjälte 2023, Årets ÅteranvändareÅtervinningsgalan 2022 och Bris-priset 2021.

 

Nyfiken på Fritidsbanken? Så här går det till:

 

  • Besök Fritidsbankens webbplats eller ring din närmaste Fritidsbank om du vill veta mer om deras utbud och lagersaldon. På hemsidan går det även att reservera utvalda artiklar för att hämta upp senare.
  • Du lånar enkelt genom att uppge namn och mobilnummer och kan då använda utrustningen i upp till 14 dagar.
  • Det spelar ingen roll var du bor – vem som helst kan låna på vilken Fritidsbank som helst.