Nimble Patch – återbruk med stil


Feb 6, 2024


Foto: Nimble Patch. Till höger i bild: Maria Borbos, VD för Nimble Patch.

Det Malmöbaserade företaget Nimble Patch grundades med idén om att skapa cirkulära och hållbara kläder för barn. Genom att ge begagnade jeans en ny design kan byxor, som annars hade varit i för dåligt skick för att säljas vidare på andrahandsmarknaden, räddas och återanvändas. Vi har intervjuat företagets VD, Maria Borbos.

 

Nimble Patchs affärsidé

 

Nimble Patch grundades år 2020 av Maria Borbos tillsammans med kollegan Annica Paulsson Haglund, men drivs idag i huvudsak av Maria.

 

- Vi har båda vår bakgrund inom textilbranschen och jobbade då med att utveckla hållbara och funktionella arbetskläder. Vi hade själva små barn och tänkte att ett sådant hållbarhetsfokus borde tillämpas mycket mer på barnkläder, där det verkligen slits.

 

Men att detta skulle resultera i återbruk av jeans var inte självklart från början.

 

- Först var tanken att starta ett eget jeansmärke med en uthyrningstjänst, men efter att ha tittat runt förstod vi ganska snabbt att det finns mycket jeans som är funktionella men som är i för dåligt skick för att säljas vidare second hand. Då föddes idén om att samla in och uppgradera redan befintliga jeans.

 

Ett tredje flöde

 

Byxorna som Nimble Patch uppgraderar köps in från olika textila sorteringsanläggningar, bland annat från BjörkåFrihet och Wargön Innovation, som samlar in begagnade kläder och sorterar plagg som kan säljas vidare.

 

- Mycket av det som inte kan säljas exporteras till andra länder. Vi gav förslag på en tredje hög som går till oss, med byxor som är i för dåligt skick för att säljas second hand, men som fortfarande är funktionella.

 

Innan byxorna lagas och förstärks med företagets karaktäristiska “patch” genomgår de kvalitetskontroll och tvätt. Förstärkningsmaterialet köps in via europeiska textilleverantörer, och sys sedan på i ateljéer i Malmö och Mellerud.

 

Ekologisk och social hållbarhet

 

Ateljéerna i Malmö och Mellerud drivs i samarbete med de arbetsintegrerande kvinnokooperativen YallaTrappan och YallaMellerud. Därigenom bidrar Nimble Patch också till att utlandsfödda kvinnor får möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden.

 

Nimble Patch deltar även i flera projekt för att påverka branschen i en mer hållbar riktning. Ett sådant är Vinnovas tidigare projekt “Återbruksprocesser”.

 

- Det var ett projekt som undersökte vad som gör att kunder väljer att återbruka. Där är det viktigt att stora företag tittar på vad de kan göra, men även hur man kan samarbeta för att göra återbruk mer intressant för kunden. Jag tror det är viktigt att möta kunden i de miljöer som de är vana vid, men det kan vara svårt, och många är inte riktigt där ännu. En stor del av vår kommunikation handlar om att inte bara trycka på att det är second hand, utan att det också är snyggt, coolt och har bra kvalitet.

 

Nimble Patchs lagningstjänst

 

Idag erbjuder företaget inte enbart uppgraderade jeans, utan även en lagninstjänst, dit kunder kan skicka sina trasiga plagg och få dem lagade med Nimble Patchs slitstarka material.

 

- Lagningstjänsten uppkom eftersom kunderna efterfrågade det. Det finns ju ett affektionsvärde i kläderna vi redan äger och man vill kunna fortsätta använda dem även om de går sönder. Då är det klart att vi ville erbjuda den tjänsten också.

 

Källa: Nimble Patch